Olen useampana kesänä haaveillut kesäkanoista. Tänä keväänä taas otin asian puheeksi mieheni kanssa ja hän innostui. Ajatus omavaraisuudesta kananmunien suhteen tuntui molemmista hyvältä idealta. Meillä kuluu munia mahdoton määrä, paljon ruuanlaitossa ja leivonnassa.
Ei muuta kun tuumasta toimeen.
Meidän pihassa on kaksi leikkimökkiä. Suurempi on sisustettu lasten leikkipaikaksi, joka on varsinkin kesäisin kovassa käytössä. Toisinaan sinne katetaan välipala tai herkkuja ja syövät siellä leikin lomassa. Toinen niistä on ollut monta vuotta käyttämättömänä, odottanut leikkijäänsä. Nyt saataisiin elämää sinnekkin.
Aloitin kanalan nikkaroinnin munintapaikasta ja tikapuista. Remontoinnin ajalta on jäänyt jos jonkinmoista puutavaraa. Leveistä valkoiseksi maalatuista aitalaudanpätkistä valmistui munintapaikka. Tikapuut tein heinäseipäistä, jotka olivat olleet aiemmin lyhtytelineinä ja toisesta päästä lahonneita. Parhaista paloista valmistuivat tikapuut kanalan sisälle ja ulos aitaukseen. Heinäseipäistä teimme myös miehen kanssa orret kanalaan.
Ulkoaitauksen tolpat jouduimme hakemaan kaupasta ja lisää kanaverkkoa, sen lisäksi mitä vähän löytyi tallista. Kaikki muu puutavara aitaukseen löytyi puuvajasta. Heinää munintapaikkaan ja purua laittialle. Ruoka- ja vesiastiaksi laitettiin vanhat teräskattilat. Sitten luvat kuntoon ja kanojen hakuun.
Kesäkanoja harkitsevan lyhyt muistilista:
- Kanat ovat laumaeläimiä, joten yhtä kanaa ei voi ottaa. Aitauksen koko määrittää jonkin verran lukumäärää, mutta lähtökohtaisesti kanat eivät tarvitse paljoa tilaa. Yksi tapa on ottaa kanoja sama määrä kuin on perheenjäsenten lukumäärä. Kolme kanaa on kuitenkin minimimäärä. Kukkoa ei munien saamikseksi tarvita, joten sen ottaminen ei ole pakollista.
- Kanat tarvitsevat aina raikasta vettä, kalkkia ja pieniä kiviä tai hiekkaa. Sen avulla ne pitävät huolta ruuansulatuksestaan.
- Kanoilla tulee olla pesämäinen munintapaikka. Muistisääntönä munintapaikkoja pitäisi olla yksi neljää kanaa kohden. Lisäksi kanat tarvitsevat orsia, millä ne nukkuvat.
- Kanoilla on sisäinen nokkimisjärjestys. Jos laumassa on kukko, se on aina ryhmänsä johtaja. Ilman kukkoa oleva kanalauma muodostaa oman sisäisen hierarkiansa, jossa ylimpänä oleva esim. pääsee ensimmäisenä ruokakupille jne.
- Kesäkanojen ottajan on myös muistettava ilmoittaa kanalan perustamisesta kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Kaava-alueella voit tarvittaessa ottaa yhteyttä myös terveystarkastajaan ja rakennusvalvontaan, jos rakennat kanalaa varten uuden rakennuksen tai muutat olemassa olevan käyttötarkoitusta.




